De Kroon op het werk

06 mei 2019

Met de ondertekening van de anterieure overeenkomst met de gemeente Zaanstad is de weg vrijgekomen voor de nieuwbouwaanvraag van De Kroon, een project met 67 appartementen in het middeldure en hoge huur- of koopsegment. De locatie is aan de Provincialeweg in Zaandam, direct naast het voormalige Volkspark. De rijke industriële historie van de plek vormt de inspiratie voor de verschillende woongebouwen, die rond een binnentuin worden gesitueerd.

Het complex in Zaans industriële stijl komt op het voormalige BAM bedrijventerrein ter hoogte van de Mauritsstraat. Het bestaat uit een viertal geschakelde 'woonfabrieken' en een 'loods'. FKG architecten aan de zaan tekende voor het ontwerp en liet zich inspireren door de fabriekspanden van Verkade. Met gemetselde bakstenen, grote verticale gevelopeningen, beton, staal, ritmiek en industriële elementen zoals laaddeuren en hijsbalken, wordt gerefereerd aan het rijke verleden.


Met oppervlaktes van 40 tot 80 m2 biedt De Kroon de gewenste diversiteit. Het streven is om 34 van de 67 appartementen in het middeldure segment huur of koop aan te bieden. De overige 33 appartementen bevinden zich in het hogere segment. Onderzocht wordt of een deel via Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ) verkocht kunnen worden.