Gezellige geveltuin

03 mei 2018

Geveltuinen maken een straat een stuk gezelliger. Het is bovendien leuk om als buren met elkaar de straat mooier maken, een straat waarin je je prettig voelt en waar je trots op bent. Ook de natuur zelf heeft er iets aan: regenwater kan makkelijker weg. En planten nemen CO2 op, waardoor de lucht schoner is als het warmer wordt en zorgen ook nog voor verkoeling.

Maak kans op 150 euro voor groen in uw straat

Een goed verzorgde openbare ruimte draagt bij aan veilig en comfortabel wonen en werken. De gemeente Zaanstad wil inwoners graag de gelegenheid geven om zelf iets te doen voor een fijne(re) leefomgeving. Een van de ideeën van inwoners die de gemeente stimuleert, is de aanleg van een eigen geveltuin. Dit betekent dat een deel van een stoep opgeofferd wordt voor een smal stukje groen langs de gevel.

Betrokken inwoners zorgen met elkaar voor een betere leefomgeving. En daarom wil de gemeente inwoners die een geveltuin een goed idee vinden, motiveren. Zo geeft de gemeente de komende maanden een aantal prijzen weg aan bewoners die een geveltuin willen of hebben aangelegd. Het gaat om een vergoeding voor de beplanting. De mogelijkheden om een geveltuin te vullen met bloemen en planten zijn eindeloos. Een voorbeeld is de populaire plant de skimmia of een bekende bodembedekker zoals de hedera. Maar er zitten wel enkele regels aan het aanleggen van een geveltuin.

Geen bomen en grote struiken
Een geveltuin kan alleen als een woning of een wooncomplex direct aan de stoep grenst. Het is niet de bedoeling dat iedereen een stuk stoep weghaalt en er planten zet. Bomen en planten met doornen, snelgroeiende en giftige planten zijn niet toegestaan. Een geveltuin mag maximaal 45 cm diep zijn en de stoep moet begaanbaar blijven. De tuin mag alleen langs de gevel lopen, en er niet voorbij. De gemeente legt de tuin niet aan, maar helpt wel met de afvoer van stenen en zand. Onderhoudsploegen kunnen daarvoor ingezet worden.

De voordelen van een geveltuin
Wethouder Openbare Ruimte, Leny Vissers-Koopman: “Geveltuinen maken een straat een stuk gezelliger. Het is bovendien leuk om als buren met elkaar de straat mooier maken, een straat waarin je je prettig voelt en waar je trots op bent. Ook de natuur zelf heeft er iets aan: door de klimaatverandering komen steeds vaker in korte tijd zware regenbuien voor. Waar dit mogelijk is, past de gemeente het riool daarop aan. Maar bewoners kunnen zelf ook helpen door bijvoorbeeld zo’n geveltuin aan te leggen. Regenwater kan dan makkelijker weg. En planten nemen CO2 op, waardoor de lucht schoner is als het warmer wordt en zorgen ook nog voor verkoeling.”

Aanmelden en planten winnen!
Als u zich in mei, juni of juli aanmeldt voor het aanleggen van een geveltuin, en in die periode ook een overeenkomst met ons sluit, maakt u kans op een mooie prijs. Elke maand kunnen drie inwoners een vergoeding van maximaal 150 euro voor beplanting winnen. Bewaar de aankoopbon goed, zodat u deze kunt laten zien. Lijkt het u leuk om een geveltuin aan te leggen? Of wilt u meer informatie? Stuur dan een mail naar de gemeente: geveltuinen@zaanstad.nl.