Wethouder zo trots als een pauw

22 april 2021

De historische kantoorvilla aan Westzijde 114 is weer helemaal spic en span. Elke baksteen is gezandstraald, de lelijke aanbouwsels zijn verdwenen en honderden nieuwe leien sieren het dak. 

Wethouder Natasja Groothuismink van monumenten en erfgoed schroefde vorige week het laatste latje op het torentje van het voormalige bankgebouw. Binnenkort verdwijnen de steigers en zijn de gezandstraalde muren voor iedereen te zien.
Een jaar geleden zijn de restauratie en nieuwbouw begonnen. Voor Kerstmis moeten de woningen worden opgeleverd. Alle appartementen zijn al verkocht.

De projectontwikkelaar laat het gebouw zo veel mogelijk in oude staat terug brengen. Aanvankelijk had hij alles willen slopen, vanwege de slechte staat van de fundering. Hevige protesten uit de samenleving en gesprekken met de gemeente Zaanstad brachten hem op andere gedachten. Om de restauratie van de kantoorvilla rendabel te maken, bouwt hij er een complex met negentien appartementen achter. In de villa zelf komen negen woningen. 

Tekst en foto: José Pietens

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Westzijde 114 'De Pauw'?

Bekijk ook het project Westzijde 114 'De Pauw'

In verkoop
custom media

Bekijk ook het project Westzijde 114 'De Pauw' »