Leerlingen leggen een Tiny Forest bij Kreekrijk aan

18 maart 2021

Woensdag 17 maart plantten leerlingen van basisschool Het Koraal en De Delta in Assendelft een Tiny Forest naast hun school. Een mooi initiatief om kinderen dichter bij de natuur te brengen. De scholen gaan het bosje in de wijk Kreekrijk gebruiken bij hun lessen.

De kinderen uit groep 5 kozen een eigen boom uit en kregen een label om aan te brengen. Hierop staat de naam die de leerling de boom zelf heeft gegeven en de naam van de leerling. Alle kinderen die meehielpen, kregen daarnaast een zakje met zaden van bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Wethouder Openbare Ruimte en wijkwethouder Assendelft, Gerard Slegers: “We willen kinderen graag bewust maken van de belangrijke rol die insecten spelen in de natuur. Ze bestuiven bloemen en planten en zijn een goede voedingsbron voor andere dieren. De kinderen kunnen thuis hun balkon, terras of tuin een beetje vergroenen en door de bloemen straks insecten aantrekken.”

Stapje voor stapje meer bosjes
In Zaanstad staan al vier Tiny Forests, dit is de vijfde, en de bedoeling is dat dit er steeds meer worden verspreid over de gemeente. Ze zijn te vinden in Zaandam, Saendelft/Assendelft, Koog a/d Zaan en Zaandijk. Het eerste Tiny Forest in het Darwinpark raakte enkele maanden geleden beschadigd bij werkzaamheden. Momenteel wordt dit bosje in ere hersteld. Op de website van IVN Natuureducatie is te bekijken waar alle bosjes staan.

Biodiversiteit en vergroenen
Wethouder Slegers: “Een Tiny Forest draagt op heel veel verschillende manieren bij aan een groener en diverser Zaanstad. De bosjes bieden ruimte voor verschillende bomen en struiken maar ook voor insecten bodemleven, amfibieën, vogels en kleine zoogdieren. Bovendien heeft het vele voordelen boven bestrating of gras. Denk aan het afvoeren van regenwater en het voorkomen van hittestress.”

Over Tiny Forests
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. De bossen stimuleren biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van gemeenten.

Op de foto's deelt Wethouder Slegers zakjes met bloemzaden uit aan leerlingen en wordt het Tiny Forest bord onthuld.